onsdag 17 oktober 2007

Jan Björklunds första debatt (fp)

"Förr trodde vi att globaliseringen skulle leda till att kinerserna fick mer pengar och vi mindre, men nu ser vi att det inte blev så. Alla får mer pengar, Kina och Sverige. Alla tjänar på frihandeln!" säger Jan Björklund.
Tjoho ja. Det är ganska kul att debatten sänds i samma kanal som förra veckan sände från den lönsamma frihandeln i Sri Lanka, där kvinnor satt vid symaskiner 10 timmar om dagen, utan lönevillkor och utan att få engegera sig i fackföreningar. Där sitter de och bara tjänar på globaliseringen. Och här i Sverige är det knappast folket som tjänar, det är företagen som drar nytta av den billiga arbetskraften utomlands för att maximera sina vinster. Det ser bra ut och är sant rent statistsikt settt, men knappast praktiskt.

Åter igen ser vi denna Alliansregeringstendens att vända på formuleringarna. Sverige tjänar på det, men inte svenskarna. Det är tekniskt sett inte en lögn attt säga att det är lönsamt för Sverige. Samma sak är det med argumentet "Det ska löna sig mer att arbeta". Det är ett reoriskt geni som kommit på det! En mästare i copywright! jag önskar nästan att det var jag. För det LÅTER ju som att man kommer få mer pengar för samma arbete. Fast det var ju inte riktigt så det utföll. Istället sänker man levnadsstandraden för de som inte arbetar. Det är tekniskt sett sant. Det lönar sig mer att arbeta, inte för att man får mer pengar, utan för att man inte längre kan leva ett drägligt liv på den ersättning man får som arbetslös eller sjukskriven. Det är briljant.

Inga kommentarer: